Jadłospis
JADŁOSPIS WIOSENNO - LETNI 2024
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
ALERGENY |
I |
Płatki kukurydziane / czekoladowe / na mleku– owoce |
Rosół z makaronem z zieleniną siekane kotleciki drobiowe z cebulką papryką porem serem żółtym, ryż na sypko z kurkumą sałata masłowa ze szczypiorem rzodkiewką |
Grzanki z bagietki paryskiej z masłem ziołowym mozzarellą i pomidorkiem koktajlowym herbata z cytryną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
II |
Stół szwedzki –pieczywo mieszane z masłem sałatą wędliną serem żółtym jajko gotowane zestaw świeżych warzyw herbata z cytryną |
Botwinka/barszcz ukraiński |
Gofry z bitą śmietaną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
III |
Bułeczka z ziarnami twarożkiem ze szczypiorkiem rzodkiewką kawa zbożowa na mleku – owoc |
Zupa owocowa z makaronem kurczak w sosie śmietanowym kopytka ziemniaczane sałatka z pomidora z cebulką bazylią skropiona oliwką |
Babeczki biszkoptowe z borówką /wypiek własny/ kakao – mleko |
Gluten, jaja, mleko, seler |
IV |
Jajecznica na maśle klarowanym ze szczypiorkiem pomidorek koktajlowy bagietka z masłem kawa inka na mleku – owoc |
Zupa krem z groszku zielonego z grzankami naleśniki z serem i śmietaną kompot malinowy |
Pieczywo mieszane z masłem sałatą wędliną zestaw świeżych warzyw herbata z cytryną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
V |
Jaglanka na mleku – owoc |
Zupa ryżanka z zieleniną paluszki rybne z pieca frytki surówka z młodej kapusty z marchewką z sosem vinegrett kompot wieloowocowy |
Pizza z szynką serem sosem mutti wyrobu własnego ketchup herbata z cytryną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
VI |
Owsianka na mleku – owoce |
Zupa brokułowa z ziemniakami strogonow z indyka z warzywami kasza bulgur na sypko sałata lodowa z ogórkiem szczypiorem polana dresingiem kompot owocowy |
Bagietka z masłem ziołowym kabanosy zestaw świeżych warzyw owocowa herbata ), |
Gluten, jaja, mleko, seler |
VII |
Stół szwedzki – Pieczywo z masłem sałatą wędlina ser żółty jajko zestaw świeżych warzyw herbata z cytryną |
Zupa minestrone krokiety naleśnikowe z mięsem wieprzowym mizeria z ogórków z koperkiem kompot |
Makaron z musem truskawkowym śmietaną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
VIII |
Chałka z masłem dżemem mleko –owoc |
Zupa kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem medaliony drobiowe w sosie koperkowo-śmietanowym kotlet ziemniaczany |
Pieczywo mieszane z masłem sałatą wędliną zestaw świeżych warzyw herbata z cytryną
|
Gluten, jaja, mleko, seler |
IX |
Zupa mleczna z kaszą jaglaną owoce sezonowe |
Zupa krem z cukinii z serem feta kotlet schabowy w panierce puree ziemniaczane z koperkiem buraczki na ciepło kompot |
Zapiekanki z szynką, kukurydzą, roszponką i żółtym serem, ketchup / sos tzatziki, herbata z cytryną |
Gluten, jaja, mleko, seler |
X |
Bułeczka musli z masłem jajko gotowane podane na sałacie z majonezem szczypiorkiem rzodkiewką kawa inka na mleku |
Zupa neapolitańska serkiem topionym filet rybny z miruny w cieście naleśnikowym talarki ziemniaczane z pieca sałatka z pomidora z cebulką śmietaną, kisiel |
Bułeczki cynamonowe wypieku własnego kakao owoc sezonowy |
Gluten, jaja, mleko, seler, ryby |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Owoce sezonowe w zależności od dostępności: maliny, borówki, banany, kiwi.